A MÉS ESPORT I EXERCICI FÍSIC, MENYS DESPESA EN SANITAT

Per tots és sabut la importància que té l’exercici físic per portar una vida saludable. Són molts els beneficis que ens aporta l’activitat física i no només a nivell físic, sinó també psicològic. És per aquest motiu, que es recomana realitzar exercici fSALUT-Gent-Gran_268x268croptrue-80-fixcanvastrueísic de forma regular a totes les edats. No obstant això, hi ha un grup de la població especialment sensible al desgast produït pel pas del temps, estem parlant de la tercera edat. La relació entre el sedentarisme, la manca d’exercici físic i la incidència de malalties com l’obesitat, dislipèmies, diabetis, hipertensió arterial o problemes respiratoris i cardiovasculars està més que demostrada. L’augment de l’esperança de vida fa que cada vegada sigui més gran la despesa sanitària degut a patologies relacionades amb la inactivitat o sedentarisme.

A tots ens agradaria viure molts anys, però sobretot el que volem és tenir una bona qualitat de vida. És evident que hi ha un component genètic que ens marca i per tant aquest factor no depenen directament de nosaltres. No obstant això, si hi ha molts altres factors relacionats amb la qualitat de vida que depenen de les nostres accions i hàbits quotidians. Portar una dieta suficient, equilibrada i variada i realitzar exercici físic regular són factors determinants per contribuir en la nostra qualitat de vida.

gent grangent gran articel

D’aquí la importància de fer un treball de conscienciació i sensibilització amb els més petits, ja que els hàbits adquirits en la infantesa, són més fàcils mantenir-los en l’edat adulta. Un nen que gaudeix de l’esport i de l’exercici acostuma a ser un adolescent i adult actiu. A més a més i amb molta probabilitat, arribarà a la tercera edat, en un bon estat de forma i amb l’hàbit adquirit de fer exercici físic.

En un context econòmic complicat com l’actual on les retallades a tots els nivells però també en sanitat són més que evidents, les administracions haurien de fer un gran esforç en la promoció i en l’accessibilitat de l’esport i l’exercici físic en totes les edats. Per tant calen programes específics per promocionar l’esport i l’exercici físic a tots els nivells. Si el que es vol es que l’augment de l’esperança de vida vagi acompanyat d’un augment també de la qualitat de vida cal fer aquest esforç. A més a més, aquests programes s’haurien de tirar endavant no només des d’un àmbit purament esportiu, sinó que des del departament de salut i les diferents secretaries i serveis catalans de salut, cal fer un treball conjunt amb els professionals de l’esport per marcar unes pautes i línies a seguir. Quants milers d’euros en sanitat es podrien estalviar, si en comptes de receptar fàrmacs es receptessin pautes d’exercici físic? Quina és la despesa real per tractar algunes de les malalties com la hipertensió, dislipèmies, diabetis, derivades en moltes ocasions pel sedentarisme?

image_gallery

En resum, creiem que la promoció de l’esport i d’exercici físic s’ha de fer des dels serveis esportius, patronats d’esports municipals i també des de les escoles, secretaries i serveis catalans de la salut. D’aquesta manera el missatge serà més potent i efectiu. No serveix un programa puntual o temporal, cal integrar els conceptes de salut i esport de forma permanent per lluitar contra el sedentarisme i les seves patologies de forma conjunta.

Publicat per Jocnet gestió esportiva

Esportivitza la teva vida!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: