Podem ” cremar” el greix localitzat d’alguna zona del cos?

foto grasa abdomenMoltes persones, tot i tenir un pes corporal correcte, viuen amb l’obsessió d’eliminar el greix localitzat en algunes parts del cos com la zona abdominal o els glutis. Al mercat trobem un gran ventall d’aparells per fer exercici físic que es venen gràcies a la seva capacitat per eliminar el greix d’algunes zones del cos.

Alhora, trobem molts cosmètics, cremes, gels i fàrmacs que es venen amb el mateix objectiu, eliminar el greix localitzat. Abans de donar resposta a la pregunta plantejada a l’enunciat, expliquem primer perquè serveixen els greixos.cosmètics, cremes, gels i fàrmacs que es venen amb el mateix objectiu, eliminar el greix localitzat. Els lípids o greixos són macronutrients formats per tres elements; carboni, hidrogen i oxigen. Tenen vàries funcions al nostre organisme:

-Reserva: principal reserva energètica del nostre cos. Els lípids ens proporcionen 9Kcal/gr d’aliment.                                                                                                                                               -Estructural: són els principals components de les membranes cel·lulars i també cobreixen els òrgans interns.                                                                                                                                -Mecànica: amorteixen el nostre propi pes als peus i mans.                                                        -Transportadora: per digerir i absorbir els nutrients es requereixen àcids biliars que contenen colesterol.                                                                                                                                -Tèrmica: el greix ens ajuda a mantenir la nostra temperatura corporal.

Així doncs, queda clar que els greixos són necessaris a la nostra dieta pel correcte funcionament de l’organisme. De fet, s’aconsella que entre un 30 i un 35% de l’energia que ens aporten els aliments provingui dels greixos. La diferència en la localització del greix entre homes i dones és deguda a qüestions genètiques. Als homes és més comú l’acumulació a la zona abdominal i en canvi el greix al cos de la dona a banda de la zona abdominal, també es reparteix a la cintura, natges i cuixes.

 Metabolisme dels lípids

Al realitzar exercici físic moderat o a intensitats baixes, recorrem als greixos per obtenir energia. És l’anomenada lipolisi aeròbica. Si aquest exercici es va allargant en el temps i a més augmentem la intensitat, passaríem a utilitzar el metabolisme dels glúcids o glucòlisi aeròbica. En aquest cas utilitzaríem el glucogen muscular en un primer moment y si l’exercici s’allarga molt en el temps i les reserves de glucogen musuclar s’esgoten, utilitzaríem el glucogen hepàtic. Així doncs, si realitzem exercicis aeròbics a intensitats moderades o baixes afavorim el metabolisme dels lípids i el que és el mateix, utilitzarem les reserves de greix que tenim al cos.

 Cremem el greix de les zones que volem?

Al realitzar exercici aeròbic moderat, utilitzem el greix de les zones del cos que més quantitat tenen acumulada, però sempre de forma general i no pas localitzada. No per exercitar una zona concreta com per exemple les abdominals, cremarem el greix d’aquesta zona.

tennis

S’han realitzat estudis antropomètrics en esportistes  on les primeres mesures antropomètriques es van portar a terme abans de fer exercici i posteriorment a un període d’entrenament de varies setmanes.  D’aquesta manera es pretenia comprovar si hi havia un percentatge de greix menor en les zones o grups musculars que més s’exercitaven a cada esport. Un estudi en tenistes és molt significatiu en aquest sentit ja que s’ha comprovat com el % de greix del braç dominant (amb el braç que es juga) és exactament el mateix que el del braç no dominant. Evidentment el % de massa muscular no és el mateix en un braç com en l’altre. Tots els esportistes sotmesos als entrenaments van aconseguir reduir el % de greix total del seu cos, però no de forma localitzada sinó general.

RECOMANACIONS PER REDUIR EL% DE GREIX

-Realitzar exercici aeròbic moderat com córrer, caminar, anar en bicicleta… de 35 a 50′ al dia.                                                                                                                                                         -Si l’exercici físic és moderat el podrem allargar en el temps. Com més exercici fem, més calories cremem.                                                                                                                                 -Fer una dieta equilibrada sense abusar dels greixos.                                                                  -No utilitzar els productes miraculosos com els “cremagreixos” ni realitzar dietes que no tinguin una base científica ja que són perjudicials per la salud. Dubteu i molt de la Dieta Dukan, alcachofa, tomate… i no seguieu dietes estrictes sense la supervisió de profesionals.                                                                                                                                          -Els objectius per reduir el pes han de ser a mig i llarg termini i no en 4 dies.

Javi González                                                                                                                                       Jocnet, esportivitza la teva vida!

Publicat per Jocnet gestió esportiva

Esportivitza la teva vida!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: