L’exercici físic ens pot ajudar a lluitar contra l’estrès, l’ansietat així com també la depressió. L’activitat física fa que ens sentim millor amb nosaltres mateixos i això repercuteix directament en la nostra qualitat de vida. Per tant, podem dir que l’activitat física i esportiva milloren el nostre benestar.
Són molts els beneficis que s’associen a un programa correcte d’entrenament esportiu. Beneficis com per exemple els fisiològics; millora de la eficiència cardiovascular, augment del metabolisme basal, millora de la força muscular o disminució del risc de patir alguns tipus de càncer com els de còlon, són alguns exemples.
No obstant, existeixen també altres beneficis que no són tan coneguts però que són tan o més importants que els mencionats anteriorment, parlem dels beneficis psicològics.
Les exigències laborals en un món cada cop més competitiu i els nous estils de vida provoquen cada cop amb més freqüència desequilibris emocionals. Aquests, en algunes ocasions, es tradueixen en reaccions com l’estrès, l’ansietat o la depressió. Les baixes laborals provocades per aquestes malalties i/o trastorns psicològics, son cada cop més comuns. Existeixen varis factors que influeixen com són les predisposicions genètiques tot i que sense cap mena de dubte, els factors externs o socials són els que afecten de forma més important. L’exercici físic no només ajuda a prevenir, sinó que també es prescriu com a tractament per combatre els trastorns psicològics com l’ansietat. Weyerer i Kupfer (1995), proposen varis mecanismes que expliquen els efectes de l’exercici físic sobre els aspectes psicològics:
Mecanismes de caràcter biològic: -L’augment de la temperatura corporal al realitzar exercici físic provoca un efecte tranquil·litzant a curt termini. -L’activitat física facilita la neurotransmisió de la noradrenalina, la serotonina i la dopamina. Aquestes hormones estan estretament relacionades amb el nostre estat d’ànim. -L’exercici físic ajuda a alliberar endorfines i aquestes provoquen millores psicològiques.
Mecanismes Mecanismes de caràcter psicològic: -La millora de la condició física provoca una sensació de major competència, control i autosuficiència. -L’exercici és una forma de meditació que desencadena un estat de consciència positiu i més relaxat. -L’exercici físic proporciona distracció, diversió i també afavoreix a deixar de banda alguns pensaments i problemes desagradables relacionats amb la rutina laboral. -L’esforç social entre els practicants millora l’estat psicològic. -L’exercici físic i esportiu competeixen amb els estats negatius com els provocats per l’ansietat i depressió als sistemes cognitiu i somàtic.
Per aquest motiu, són molts els especialistes que prescriuen exercici físic moderat i regular. Aquest tipus d’exercici ens ajudarà a superar etapes complicades i millorar els símptomes d’alguns pacients amb trastorns psicològics com l’ansietat o la depressió. Per altra banda, cal dir que alguns esports competitius i sobretot a l’alta competició, poden agreujar els símptomes d’estrès o ansietat pel grau d’exigència al que són sotmesos aquests esportistes.
Així doncs, cal incloure a la nostra rutina diària una ració d’esport per positivitzar les nostres vides. Si a més a més podem practicar esport acompanyats i/o en grup millor que millor. Tots necessitem temps lliure i una de les millors maneres d’ocupar aquest temps és realitzant exercici físic. El cos i sobretot la nostra ment ho agrairà.
5 BENEFICIS PSICOLÒGICS ASSOCIATS A L’EXERCICI FÍSIC
|
Javi González. Jocnet esportivitza la teva vida!